Anlaşmamız Vardır.

SGK Anlaşmamız Vardır.

  • 0 258 265 12 07
Ürün Kategorileri

Vitiligo
Geri Dön

Vitiligo deriye renk veren pigmentin kaybı ile oluşan beyaz deri lekeleridir. Halk arasında ala hastalığı da denir.  Vücudun herhangi bir yeri tutulabilir, sıklıkla vücut simetrik tutulur. En sık tutulum yerleri yüz, dudaklar, eller, kollar, bacaklar ve cinsel organlardır.

Vitiligo  Kimlerde  Görülür ?  
Vitiligo görülme  sıklığı % 1-2’ dır. Vakaların % 50’ si 20 yaş altındadır. Vakaların % 20’inde aile bireylerinde de Vitiligo öyküsü vardır. Vitiligo vakalarının derideki lekeler dışında genellikle sağlık problemi bulunmamaktadır.

Deriye Rengini Ne Verir ?
Melanin deri, saç ve göz rengini belirleyen pigmenttir. Melanosit denilen hücrelerce üretilir. Bu hücrelerin ölümü veya Melanin oluşturamaması halinde deri daha açık renkli veya tamamen beyaz hal alır.

Vitiligonun Sebebi Nedir ?
Derideki melanositlerin kaybının veya pigment üretmesinin sebebi tam olarak bilinmemektedir.

Vitiligo Nasıl Gelişir ?
Renk kaybının genişliği ve tutulum alanı her vakada farklıdır. Açık tenli kişiler renk farkını genelde güneşlenme sonrası bronzlaşma ile, tutulum olan bölge ile normal cilt rengi arasındaki farkın belirginleşmesi üzerine vitiligo belirtilerini fark ederler.
Vitiligo lekeleri aniden oluşur. Ardından beli bir süre dinlenme süresidir.
Ve ardından tekrar ani pigment kaybı gelişir. Bazı vakalarda pigment bir süre sonra kendiliğinden geri döner.

Vitiligo Tedavisi Nasıldır ?
Bazen  hiç tedavi uygulamamak  en  iyi tedavidir. Vitiligo da kaybedilen pigment ve ona bağlı kozmetik sorunlar dışında sağlık problemi yaşanmamaktadır. Pigmentsiz deri güneş ışınlarına karşı korumasızdır ve kolayca şiddetli güneş yanıkları oluşabilir. Bu nedenle güneşten korunmak hem cildin genelini güneş yanığından korur, hem de normal deri alanında bronzlaşma ile Vitiligo nun daha belirgin hale gelmesini engellemiş olur. Bu nedenle açıkta kalan alanların en az 15 koruma faktörlü güneş koruyucularla korunması gereklidir.
Makyaj self-tannig ürünler veya deri boyalarıyla vitiligo lekelerinee kozmetik kapama kolay ve zararsız çözümlerdir. Bu maddeler hastalığın gidişini değiştirmez fakat, görünümü değiştirebilir. Bunun yanında mikro-pigmentasyon dövme küçük alanların kapatılmasında yardımcı bir yöntemdir.

Tedaviler
Topikal Kortizonlu Ürünler

Kortizon içeren kremler vitiligoda pigmentin geri dönmesinde yaralı olabilir. Tek başına veya diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir. Yanlış ve uzun süreli kortizonlu krem kullanımı deriyi inceltir ve atrofi olarak isimlendirilen kalıcı deri bozulmalarına neden olabilir. Yaygın vitiligoda kullanımı halinde deriden emilen miktar fazla olacağından sistemik bazı değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle dermatolog kontrolü  dışında kullanılması zararlı olabilir.

Fototerapi
Ultraviyole ışınlarının kontrollü uygulanması ile deride pigment oluşumunu uyarmaya yarayan bir tekniktir. %50-70 başarı şansı vardır. Fakat tedavi süresi uzundur. Bazı alanlarda 6 ay, bazı alanlarda ise 18 ay tedavi gerekmektedir.

Deri Transferi
Normal deri alanından alınan derinin beyaz deri alanına nakil ile tedavi edilen alanda %80 kapanma  sağlanabilir.

Depigmentasyon Tedavisi
Vücut yüzeyinin büyük bölümünü tutan Vitiligo vakalarında koyu renkli alanların renginin açılmasıyla tüm vücutta pigmentsizlik sağlanarak kozmetik sonuca gitme yöntemidir.Tedavi yaklaşık bir yıl sürer ve renk açılması kalıcıdır.

Çocuklarda Vitiligo Tedavisi
Çocuklarda agresif tedavi genellikle kullanılmamaktadır. Güneş koruyucu ve kapatıcılar genelde en sık kullanılan tedavi şeklidir. Yüzeysel sürülen kortizonlu kremlerde sık kullanılan tedavi ajanlarıdır.

Vitiligo Tamamen Tedavi Olabilir mi?
 
Vitiligo üzerine araştırmalar sürmektedir ve yeni tedavi ajanları denenmektedir. Günümüzde vitiligonun gerçek sebebi bilinmediğinden kesin % 100 tedavi yöntemi bulunmamaktadır
 
 
Dermatoloji Uzmanı (cildiye)
Hasta bilgilendirme Kataloumuz
 

Dr.Filiz Özgür Çavuş ‘un internet sitesi hasta bilgilendirme ve

Türk Dermatoloji Derneği hasta bilgilendirme kataloğundan derlenmiştir.