İnsülin Direnci ve Beslenme

Ürün Kategorileri

İnsülin Direnci ve Beslenme

İnsülin Direnci ve Beslenme

Dyt. Mervenur ÇETİN

            İnsülin hormonunun kan şekerini düzenlemek için salgılandığını biliyoruz. İnsülin direncini ise vücudumuzun bu hormonu kullanmaya direnmesi olarak ifade edebiliriz. Bunun altında ise genetikten fiziksel aktiviteye, beslenmeye kadar çok fazla sebep yatıyor. İnsülin direnci önemsenmese de obezite, polikistik over, hipertansiyon, tip2 diyabet ve hatta pankreas kanserine sebep olabiliyor. Aynı zamanda vücudun savunma sistemi olan inflamutar yanıtı da önleyici etkide olabiliyor. Ama önlem alındığı takdirde endişelenecek bir şey yok, insülin direnci, ilaç kullanımına bile gerek duyulmadan beslenmeyle tedavi edebildiğimiz bir durum.

            Beslenme tedavisinde ise öğünleri arttırarak az az sık beslenme öneriliyor. Ama bu durum sürekli ve fazla insülin salgılanmasına sebep olabiliyor. Sık salgılanan insülin hormonu sonucunda da tokluk hormonu olan leptin hormonunu salgılayamıyoruz. Bu durum ise sık acıkmaya ve tekrar öğün yapma ihtiyacını beraberinde getiriyor. Bu nedenle öğün sayısını kademeli azaltıp öğün içeriğini buna uygun ayarlamak gerekiyor ki ara öğünlere ihtiyacımız kalmasın ve insülin-tokluk hormonu dengesi kurabilelim. Bu amaçla öğünlerde karbonhidratı azaltıp tokluk sağlayan sağlıklı yağlarla öğünleri dengeleyebiliyoruz.

       Bazı besinler ise insülin direncine olan kanıtlanmış faydalarından dolayı beslenme planına eklenmelidir. Özellikle minerallerden krom, çinko; vitaminlerden ise D vitamininin tedavide etkisi çok fazla. Bu elementlerce zengin besinlere örnek olarak propolis, kabak çekirdeği, tarçın ve zerdeçalı gösterebiliriz.
Yapılan çalışmalar sonucu propolisin kan glukoz seviyelerini, insülin direncini, HbA1c düzeyini azaltabildiği ve Tip2 diyabeti önlediği sonucuna varılmıştır. Kabak çekirdeği ise zengin bir çinko kaynağıdır. Tarçın da insülin benzeri madde olarak hareket ettiği ve hücresel glukoz metabolizmasını uyardığı gözlemlenen mucize bir baharat olduğu için beslenmemize ekleyebiliriz. Zerdeçal tek başına veya beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olmaktadır bu nedenle yemeklerimize ilave edebiliriz. Karabiber ise, zerdeçalda bulunan kurkumin bileşiklerinin emilimini ve etkisini yaklaşık 20 kat arttırıcı etkide olduğu için önemli bir baharattır.


Bu bilgilerden sonra ilk adımı ise bedeninize zaman tanıyıp, zorunluluk gibi görmeyip yaptığınız beslenmeden keyif alarak, stresi en aza indirip rahat bir beslenme süreci geçirerek atabilirsiniz. İnsülin direnciniz varsa veya olabileceğinden şüpheleniyorsanız siz de sağlığınız için bir adım atıp bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kaynaklar:
ÖZBAYER, C., YAĞCI, E., & Hülyam, K. U. R. T. (2018). Obezite, Tip 2 Diyabet ve İnsülin Direnci Arasındaki Bağlantı: İnflamasyon. Tıp Fakültesi Klinikleri Dergisi, 1(2), 27-36.
AYDIN, Y. (2012). Fruktoz Bazlı Beslenme, Obesite, İnsulin Direnci ve Kanser. Duzce Medical Journal, 14(3), 97-98.
AYDOĞAN, M. D., & KÖSEOĞLU, S. Z. A. İnsülin Direnci Tedavisinde Fonksiyonel Bir Destek Olarak Propolisin Kullanımı. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(2), 41-47.
ATAY, U. D. B., AKIN, Ö. Ü. Ö., Larva, K. Y. T., BAKTIROĞLU, S., Bitkilerle, Y. K. B., KANTARCI, G., ... & YEŞİLADA, E. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp YÜGETAT Bülteni.
Bingöl, F. N., & Akbulut, G. TİP 2 DİABETES MELLİTUS VE TARÇIN. Bozok Medical Journal, 39.
Sezgin, C. Hastalıklara karşı doğal zırh: Taze zerdeçal.