Artrit: Eklem röntgenleri ile artrit başlangıcı teşhis edilebilir ya da hastalığın seyri izlenebilir.
Skolyoz: Skolyoz tanısında ve tedavisi planlanırken tüm omurgayı kapsayan röntgen çekimlerinden yararlanılır.
Osteoporoz: Röntgenin özel bir türü (Kemik dansitometrisi) kemik yoğunluğunu ölçmede kullanılır.
Kemik kanseri: Röntgen, kemik tümörlerini ortaya çıkarabilir.
Akciğer hastalıkları: Akciğer radyografilerinde pnömoni, tüberküloz veya akciğer kanseri bulguları görülebilir.
Meme kanseri: Meme dokusunu incelemek üzere mamografi adı verilen röntgen yöntemi kullanılır.
Kalp büyümesi: Bu türdeki kalp yetmezliği belirtisi röntgende açıkça görülebilir.
Kan damarlarında tıkanıklık: Akciğer ve kalpteki kan akışı değişiklikleri göğüs röntgeninde görülebilir.
Karın röntgenleri
Sindirim sistemi problemleri: Baryum gibi bir kontrast madde kullanarak çekilen röntgen filmleri, sindirim sisteminizdeki sorunların teşhisine yardımcı olabilir.
Yutulan cisimler: Özellikle çocukların yuttuğu bozuk para gibi cisimlerin vücut içindeki yeri x ışınlarıyla tespit edilebilir.
Röntgen çekimi, çekimi yapılacak bölgeye göre farklı metodlar barındırmaktadır. Örneğin akciğer röntgeninde hasta için herhangi bir maddeye gereksinim duyulmadan, doğrudan çekim yapılabilirken ince bağırsak ve kalın bağırsak röntgeni çekimi için hastadan çekime aç gelmesi ve çekim öncesinde bağırsak temizliğinin yapılmış olması istenir.
X ışınları yardımıyla vücudun iç yapılarının görüntülerini oluşturmak için az miktarda radyasyon kullanır. Röntgen çekimindeki radyasyona maruz kalma seviyesi radyasyonun dozuyla doğrudan ilişkili olsa da çoğu yetişkin için güvenli kabul edilir. Ancak konuyla ilgili en çok dikkat edilmesi gereken husus röntgen çektirecek kişinin hamile olup olmadığıdır. . Hamilikte röntgen çektirmek, anne karnındaki bebekte çeşitli anomaliler, zeka, büyüme ve gelişme evresinde gerileme, genetik bozukluklar vb. riskler durumlar içermektedir. Bu nedenle acil bir durum söz konusu olmadıkça röntgen çekiminin hamilelik süreci sonrasına ertelenmesi önerilmektedir.Yapılan araştırmalara göre fetusa zarar verebilecek radyasyonun dozu 5 rad’dır.